Over Duitsland

Top 7 bezienswaardigheden in de Eifel - het echte buitenland zo dichtbij!

Duitsland is familievakantieland nummer 1. Het land heeft heel veel te bieden. Of je nu houdt van kunst, cultuur, bergwandelingen of stevige maaltijden, je vindt het allemaal in dit land. Zoek je actie, dan kom je oren en ogen tekort in één van de attractieparken. En shopaholics scoren altijd in de echte winkelsteden!

Hoogtepunten Duitsland

Wie Duitsland bezoekt, mag Berlijn niet overslaan! Het aanbod is bijna te groot. Bezoek in elk geval de glazen koepel in de Rijksdag, Checkpoint Charlie, de Fernsehturm, de Gedächtniskirche en de Brandenburger Tor. Daarnaast biedt Berlijn een variatie aan uitgestrekte pleinen, goed onderhouden parken, ontelbare musea en natuurlijk winkels!

Ook een bezoek aan Keulen is beslist de moeite waard. Wie Keulen zegt, zegt de Kölner Dom. Een stedentrip naar Keulen is niet compleet zonder een bezoek aan deze prachtige gotische kerk. Maar Keulen is meer! Deze stad aan de Rijn staat bekend om de prachtige gebouwen, trendy winkels, indrukwekkende musea en vooral: genieten van het goede leven. En dat doe je het beste zoals de Keulenaars zelf: onder het genot van een glas echt Kölsch-bier!

Shop till you drop! Shopliefhebbers kunnen meer dan uitstekend uit de voeten in Düsseldorf. Of je nu op zoek bent naar exclusieve designerkleding of meer betaalbare dingen, in Düsseldorf vind je het zeker. Ga winkelen in de Schadowarcade, geniet van luxe winkels op de Königsallee of de Schadowstraße of dwaal door de leuke boetiekjes in de Altstadt. Waar je ook winkelt, je komt gegarandeerd met volle tassen thuis.

Eén van de grootste havens van Europa en de wereld ligt aan de Elbe in Hamburg. In deze haven werden in 2007 bijna 10 miljoen containers overgeslagen, een enorm aantal! Om de haven in al zijn glorie te kunnen aanschouwen, kun je een havenrondvaart maken langs de indrukwekkende dokken en containeroverslagplaatsen. Je kunt de havenvaart ook combineren met een boottocht door de Speicherstadt, een groot complex van op palen gebouwde pakhuizen uit het eind van de 19e eeuw, waar goederen uit de schepen werden opgeslagen.

Op vakantie naar Duitsland

Duitsland is voor veel mensen een favoriete vakantiebestemming. Door de uitstekende wegen en de korte afstand heeft Duitsland in 2007 de eerste plaats bereikt op de ladder van populaire bestemmingen. Je vindt er ook werkelijk alles: afwisselende landschappen met vlakke weides, groene hellingen en klaterende bergbeekjes. Maar ook brede rivieren, beboste bergen en kale kloven. Duitsland is een land voor natuurliefhebbers, die graag en lang in de natuur willen verblijven.

Wie denkt dat Duitsland uitsluitend geschikt is voor natuurliefhebbers, heeft het mis. Duitsland biedt voor elk wat wils. Stap op de fiets en verken de leuke dorpjes, pak een kano en vaar de rivier af, ga naar een pretpark of mooie dierentuin of sla  je slag in de grote warenhuizen en leuke winkels!

Cultuurliefhebbers hebben het moeilijk in Duitsland. Niet omdat er te weinig cultuur is, integendeel! Je zult moeite hebben om te kiezen uit al het moois. In de steden vind je prachtige gebouwen en mooie musea, in het landschap staan talloze oude paleizen en jachtsloten. Alleen al de hoofdstad Berlijn heeft meer te bieden dan je in één vakantie kunt bezoeken.

Ook culinair gezien is Duitsland een feest. Bijna iedere plaats heeft zijn eigen culinaire feesten. Rond kerst kun je op alle pleinen genieten van glühwein en bratwurst op de kerstmarkten, en in München gaan eind september alle remmen los tijdens het beroemde Oktoberfest. Proost!

Ligging Duitsland

Duitsland ligt in Centraal-Europa. Vanuit Nederland is het ongeveer 1 uur en 20 uur vliegen naar de hoofdstad Berlijn. Duitsland grenst in het westen aan Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland, in het noorden aan de Oostzee, Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië en in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland.

Het land is ongeveer 357.022 km² groot (dat is ongeveer 8,5 keer zo groot als Nederland).

Van Nederland naar Duitsland

De vliegtijd vanaf Amsterdam naar Duitsland bedraagt ongeveer 45 minuten tot 1 uur en 20 minuten, afhankelijk van de aanvlieghaven. Duitsland heeft verschillende luchthavens waaronder Berlijn, Frankfurt, Hamburg en Düsseldorf.

Met de auto is het vanuit Utrecht ongeveer 230 km naar Keulen, circa 440 km naar Hamburg, ongeveer 630 km naar Berlijn en circa 800 km naar München.

Per trein reis je tussen de 2 en 8 uur, afhankelijk van je bestemming.

Openbaar vervoer Duitsland

In en tussen de Duitse steden en plaatsen rijden er S-Bahnen, U-Bahnen en bussen. De verbindingen tussen en in de plaatsen zijn over het algemeen erg goed. Het netwerk van treinen en bussen vullen elkaar goed aan. De bus brengt je waar de trein niet kan komen en er zijn ook busdiensten die je langs de toeristische hoogtepunten brengen.

Taal

De officiële taal in Duitsland is Duits. Je kunt er met Engels ook terecht.

Tijdsverschil Duitsland

Er is geen tijdverschil met Nederland.

Geld

Betalen in Duitsland is vrij gemakkelijk. Een creditcard kan echter handig zijn:

  • De munteenheid in Duitsland is de euro
  • Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd. Houd er rekening mee dat je jezelf vaak moet legitimeren met een geldig paspoort of geldige identiteitskaart.
  • De meeste plaatsen hebben een geldautomaat.
  • De banken zijn meestal van 8:00 tot 16:00 uur open. Sommige banken zijn tussen de middag gesloten.
  • Bij de meeste postkantoren kun je van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 12:00 uur en van 14:00 uur tot 18:00 uur terecht. Op zaterdag zijn ze vaak open van 08:00 tot 12:00 uur.
  • Het gemiddelde prijsniveau is gelijk aan Nederland.
  • Een fooi van ongeveer 10% is gebruikelijk in horecagelegenheden.

 

Medisch

Voor Duitsland geldt geen specifiek medisch advies.

Water

Het leidingwater is drinkbaar.

Voltage

Het voltage in Duitsland is net als in Nederland 220 volt. Een verloopstekker is niet nodig.

Geschiedenis Duitsland

Germaanse en Keltische stammen bewoonden in de prehistorie het gebied wat we nu kennen als Duitsland. Keizer Julius Caesar veroverde Gallië, het gebied nu bekend als West Europa. Hier viel Duitsland ook deels onder. De Rijn werd de grens van het Romeinse Rijk. De Romeinse overheersing duurde tot 406 na Christus, in deze periode werden steden als Keulen en Trier gesticht. De eeuwen daarna kenden verschillende koningen en keizers en er ontstond een zeer uitgebreid rijk.

De 16e eeuw stond in het teken van de Reformatie, met Luther die zijn 95 stellingen op de kapel van Wittenberg hamerde in 1517. Zijn leer, het protestantisme, werd tussen 1522 en 1526 in verschillende Duitse landen en steden ingevoerd. Deze beweging zorgde voor een afname van de macht van Keizer Karel V. Maar niet iedereen volgde Luther; de Contra-Reformatie ontstond. Dit zorgde voor spanningen, en de ‘Inquisitie’ waarin afvalligen werden vervolgd. Dit liep uiteindelijk uit in de Dertigjarige Oorlog (1618 – 1648). Vanaf deze oorlog raakte Duitsland versnipperd, dit zou tot de 19e eeuw zou duren.

Rijkskanselier Otto von Bismarck slaagde erin de losse staten en koninkrijken van de Noord-Duitse Bond, Beieren, Württemberg, Baden en Hessen-Darmstadt te verenigen. In de Spiegelzaal van het Kasteel van Versailles werd op 18 januari 1871 het Duitse Koninkrijk uitgeroepen, met keizer Wilhelm I als eerste keizer.

Eind 19e en begin 20ste eeuw stonden in het teken van zowel de industriële revolutie, kolonialisme en nationalisme als toenemende internationale spanningen. Deze spanningen kwamen tot een hoogtepunt in 1914 met het begin van de Eerste Wereldoorlog. In 1918 gaf het Duitse Rijk zich over, en moest het een aantal gebieden afstaan. De zwakke structuur van de toen opgerichte Weimarrepubliek, de zware sancties, de economische crisis en de maatschappelijke onrust zorgden ervoor dat Adolf Hitler en het nationaal socialisme de ruimte kregen.

1939 – 1945: de donkerste periode uit de geschiedenis van Duitsland, met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Adolf Hitler schond het niet-aanvalsverdrag met het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk door Polen binnen te vallen. Ongeveer 60 miljoen mensen verloren bij de strijd op het wereldtoneel hun leven. De vernietigingskampen, vooral in Polen, eisten het leven van 6 miljoen Joden, het volk wat al sinds 1938, samen met andere bevolkingsgroepen, leed onder het regime van Hitler. Auschwitz-Birkenau werd het symbool van een genocide die haar weerga niet kent in de geschiedenis.

De geallieerde strijdkrachten van Rusland, Groot Brittannië, de Verenigde Staten en Frankrijk bezetten Duitsland na de capitulatie in 1945. Polen en de Sovjet Unie kregen de gebieden ten oosten van de Oder en de Neiße toegewezen. In de geallieerde bezettingszones werden in 1949 de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) en de Deutsche Demokratische Republiek (DDR) opgericht. De BRD, met Bonn als hoofdstad, was de Britse, Amerikaanse en Franse zone. De DDR, met Berlijn als hoofdstad, was het door de Sovjet Unie bezette deel

De scheiding van beide Duitslanden werd nog duidelijker in 1961. De Berlijnse Muur werd opgetrokken en stond symbool voor een verdeeld land. Het einde van de Koude Oorlog en het communistisch blok van landen leidde ook tot de val van de Muur in 1989. Dit opende de grenzen tussen beide landen, en een jaar later volgde de hereniging. Berlijn werd de hoofdstad van het verenigde Duitsland, hier zetelt sinds 1999 ook de regering.

West-Duitsland behoorde in 1952 tot de oprichters van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS), de voorloper van de Europese Unie. Sinds de eenwording in 1990 maken ook de voormalige Oost Duitse gebieden deel uit van de Europese Unie.