Potsdamer platz

Berlijn kent een aantal plekken die een enorme transformatie ondergaan hebben in de afgelopen decennia. Een fraai voorbeeld hiervan is Potsdamer Platz. Dit plein was altijd al één van de belangrijkste pleinen van Berlijn. Ook als verkeersknooppunt was de Potsdamer Platz van belang. Het is dan ook geen toeval dat dit plein tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog een doelwit was van de Geallieerden. Aan het eind van de oorlog lag de Potsdamer Platz er verwoest bij. De grens die ontstond bij de verdeling tussen West- en Oost-Berlijn liep over de Potsdamer Platz. Hier werd dan ook in 1961 de Berlijnse Muur dwars over het plein gebouwd. Het stuk dat aan de kant van de DDR lag werd gesloopt. Na de val van de Berlijnse Muur was er een enorme vlakte die gevuld kon worden. Dat is gedaan met vooral veel moderne gebouwen zoals het Sony-Center en de Bahn Tower. Tegenwoordig is de Potsdamer Platz weer net zo levendig als vroeger en is het opnieuw één van de hotspots van Berlijn.

Potsdamer Platz

Geschiedenis

De geschiedenis van Potsdamer Platz begint aan het begin van de twintigste eeuw. Vanaf dat moment heeft dit plein de functie als verbinding over van de Leipziger Tores die als vestigingsmuur als sinds 1738 een belangrijke verbinding vormden tussen verschillende plekken in Berlijn.

Rond 1900 met de totstandkoming van dit plein vestigden er al rap de eerste bedrijven zich hier met kantoren. Deze hadden zeker in de beginperiode een enorme aantrekkingskracht voor de bezoekers van deze plaats. Aan de noordzijde bevonden zich statige hotels zoals grand Hotel Bellevue en het Palast Hotel. Het werd een bruisende plek in Berlijn veel uitgaansgelegenheden en veel vertier, van hotels tot prostitutie. Hier werd vrij Boheems geleefd. Zeker in de jaren twintig, toen er aan de welvaart geen einde leek te komen was dit de plaats om te genieten van het leven. In de oorlogsjaren werd het plein ook flink toegetakeld en bleef er maar weinig van over. Ook dit plein werd ten tijde van de Berlijnse muur een niemandsland. Lange tijd bleef het aanzicht ook niet al te fraai. In 1961 liep de muur dwars over het plein en in de jaren daarna werden alle overgebleven gebouwen verwijderd.

Na de val van de muur was daar ineens een enorme bouwput wat natuurlijk prachtig ontwikkeld kon worden. Waar vaak werd gekozen om alles weer op te bouwen met een aanzicht dat doet herinneren aan voor de Tweede Wereldoorlog, werd hier gekozen voor een andere aanpak. In het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw werd begonnen met de bouw grote moderne kantoorgebouwen. Tegenwoordig oogt het plein dan ook heel modern en is het naast een belangrijke verkeersader ook een plek waar veel Duitse economische grootmachten een zetel hebben.

Mall of Berlin

De ‘Mall of Berlin’ heet eigenlijk de ‘LP12 Mall of Berlin’. Dit staat voor Leipziger Platz 12 en het is een enorm groot winkelcentrum dat maar liefst 200.000 vierkante meter aan winkels herbergt. Het winkelcentrum is bovendien nog erg nieuw en dateert uit 2014. Alle grote merken hebben hier winkels. Denk bijvoorbeeld aan Hugo Boss, Guess, Armani, Replay, Levi’s en G-Star. In totaal zijn hier 270 winkels. Naast de bekendere merken en ketens kun je hier ook verrast worden door ateliers en boetiekjes die je in eerste instantie niet zomaar had verwacht in zo’n ultramodern winkelcentrum. Dat maakt Mall of Berlin een leuke plek waar een brede doelgroep van winkelend publiek wel iets kan vinden. Je kunt na een dagje intensief shoppen weer op adem komen in de foodcourt die hier te vinden is.

Mall of Berlin

Berlijnse Muur en een verlaten wachttoren

Op Potsdamer Platz kom je nog sporen tegen die je herinneren aan de tijd van de Berlijnse muur. Zo is hier nog een stukje van de muur en een wachttoren. De wachttoren staat aan de Erna-Berger-Straße am Potsdamer Platz. Oorspronkelijk stond deze toren vlakbij de Berlijnse muur. Deze wachttoren behoort tot de wachttorens zoals deze werden gebouwd tussen 1966 en 1969. Latere wachttorens waren weer anders van model en hadden verbeteringen ten opzichte van dit model. Van dit type wachttoren waren er in totaal 200 te vinden langs de Berlijnse muur. Het unieke van deze wachttoren is dat het enige van dit model is dat niet na de val werd afgebroken. Dat deze niet direct werd afgebroken kan er mee te maken hebben dat deze toren niet in het zogeheten ‘Sperrgebiet’ was gesitueerd. In 2001 verhuisde de toren naar haar huidige locatie waar ze in eerste instantie in vergetelheid raakte totdat de toren werd gerenoveerd. Tegenwoordig is het mogelijk om de toren te bezoeken tegen een kleine vergoeding.

Er staan verder een aantal fragmenten van de Berlijnse muur op Potsdamer Platz. Deze staan naast elkaar opgesteld met daartussen telkens een informatiepaneel over de tijd van de Berlijnse muur. Als je het treft zit er ook iemand in het kostuum van een grenswachter waar je een stempel in je paspoort kunt laten zetten.

fragmenten van de Berlijnse muur

Sony Center

Sony Center is een complex dat multifunctioneel wordt gebruikt. Het opmerkelijke gebouw aan de Potsdamer Platz huisvest kantoren, winkels en horeca. In totaal bestaat het complex uit zeven verschillende gebouwen. Uiteraard is in dit gebouw de naamgever gevestigd; het Europese hoofdkantoor van Sony. Andere gebouwen zijn het ‘Forum’, het hoofdkantoor van de Duitse spoorwegen, een Filmhaus, de ‘Esplanade Recidence’, nog een bebrijfstoren aan de Bellevuestraße en één aan de Philharmonie. De bouw van het complex nam ongeveer vijf jaar in de beslag. De eerste voorbereidingen startten eind 1995 en in 2000 werd het ‘Sony Center’ geopend.

Het complex is ovaalvormig en bestaat hoofdzakelijk uit glas en staal. Zeker de dakconstructie springt erg in het oog door de vorm die een beetje doet denken aan een groot circustent. De eigenlijke vorm refereert naar de heilige berg ‘Fuji’ in Japan.
Legoland. Al met al is het Sony Center een uniek bouwwerk in Berlijn dat je zeker bezocht moet hebben. Een mooie tijd om het gebouw te bezoeken is wanneer het donker is. Dan komt ook het hele lichtspektakel enorm tot zijn recht.

Sony Center

Panoramapunkt

Als je een plek zoekt waar je op spectaculaire wijze kunt genieten van een prachtig uitzicht over Berlijn, dan is de Potsdam Panoramapunkt misschien wel de beste plek in Berlijn. Het Panoramapunkt vind je in de honderd meter hoge Kollhoff-Tower. Voor een kleine vergoeding kun je er een lift pakken die je in slechts twintig seconden naar de vierentwintigste verdieping brengt van de Kollhoff-Tower.

Vanaf deze plek heb je het beste uitzicht over alle belangrijke historische gebouwen die er in Berlijn te bewonderen zijn. Naast het prachtige uitzicht vind je er ook een tentoonstelling over Potsdamer Platz door de jaren heen. Ook is er hier een fragment van de Berlijnse muur te vinden dat hier per helikopter is gebracht. Als je boven bent, vergeet dan ook niet te genieten van een hapje en een drankje met het beste uitzicht van Berlijn in het ‘Panoramacafé’.

Reserveer je plekje

Je kunt je toegangskaartje tot het Panoramapunkt vooraf via internet aanschaffen. Hiermee ontloop je de wachtrij bij de kassa. Daarnaast ben je er zeker van dat je naar boven kunt, want het aantal plekken is beperkt.

KOOP TICKETS VOOR HET UITZICHTPUNT

uitzicht vanaf het Panoramapunkt