Vakantie in de Moezelstreek.

De Moezelstreek is een van de populairste bestemmingen in Duitsland. Dit is ook geen wonder, de regio biedt ook een adembenemend groen landschap en heeft wereldberoemde wijnen. Tijdens een wandeling of een fietstocht door de Moezelstreek zult u versteld staan van de panoramische vergezichten. En het voordeel aan de Moezel… Het is even totaal iets anders dan de Nederlandse natuur, maar niet eens zo heel ver van huis. Vanaf Utrecht is het een krappe 4 uur rijden met de auto.

In dit artikel komt u alle ins en outs, bezienswaardigheden en activiteiten van de Moezel te weten.

 

Waar ligt de Moezel eigenlijk?

Allemaal leuk en aardig die Moezelstreek, maar wat maakt het nu echt zo speciaal dan? Nou, ten eerste is de Moezel eigenlijk een zijrivier aan de Rijn – en ook de mooiste en langste als u het ons vraagt. De Moezel ontspringt in Oost-Frankrijk, waar hij “La Moselle” wordt genoemd en stroomt in de Rijn bij de zogenaamde “Deutsches Eck” in Koblenz. Het Moezelgebied reikt verder dan de loop van de rivier en strekt zich uit van Trier tot Koblenz. Daarnaast staat het gebied bekend om de historische dorpen met kastelen en burchten aan de vaak smalle lussen van de rivier.

De leukste bezienswaardigheden in de Moezel

Omdat de Moezelstreek zo groot is, zijn er tal van bezienswaardigheden te zien in de Moezel. Om het overzicht te houden hebben we ze onderverdeeld in de mooiste plaatsen aan de Moezel, de mooiste uitkijkpunten en de meest bijzondere kastelen.

De 6 mooiste plaatsen aan de Moezel

De dorpjes en steden aan de Moezel kenmerken zich door sfeer en historie. Ontdek hier de leukste plaatsjes waar u gegarandeerd van een glas lokale wijn kunt genieten.

#1 Trier

TrierDe oudste stad van Duitsland schittert met de vele overblijfselen uit het verleden. Zo vindt u hier onder andere nog de Porta Nigra – de best bewaarde Romeinse poort ten noorden van de Alpen. Wanneer u in Trier bent waant u zich in een reis door de tijd.  Talrijke historische gebouwen nemen u mee van de Romeinse tijd tot de Renaissance.

#2 Cochem

CochemCochem kunt u niet overslaan tijdens uw vakantie in de Moezelstreek. Alleen al de Reichsburg is een bezoek meer dan waard. Maar natuurlijk zijn de wijnfeesten ook een belevenis voor jong en oud. Tip: elk jaar in augustus vindt er een wijnfeest in Cochem plaats met een processie – niet te missen!

#3 Koblenz

KoblenzEen ander mooie plekje aan de Moezel raden wij een omweg naar Koblenz aan, met kasteel Stolzenfels en de spectaculaire kabelbaan van Koblenz. Zelfs een kabelbaanrit over de rivier is al een geweldige ervaring. U kunt de tocht echter combineren met een bezoek aan de fort Ehrenbreitstein. Een geheime tip voor de kleine klimmers onder ons is de grote klimspeeltuin bij de vesting.

#4 Beilstein

Beilstein

Deze stad wordt ook wel “Doornroosje van de Moezel” genoemd. Waarom? Nou, wij geloven dat de smalle straatjes en betoverende invalhoeken aanzienlijk bijdragen aan de bijnaam. In ieder geval moet u een kijkje nemen op het pittoreske marktplein, dat al sinds 1322 bestaat. Maar het beste is om een rondleiding te doen en zelf te ontdekken wat deze kleine romantische stad zo bijzonder maakt.

#5 Traben-Trabach

Traben-Trabach

Langs de Moezel bevinden zich aan beide kanten bossen en wijngaarden. Welkom in Traben-Trabach. Een geheime tip is het Tijdreis-Museum, dat u en uw hele gezin meeneemt naar de jaren twintig en vijftig van de vorige eeuw. Hoogtepunten zijn het antieke speelgoed, poppenhuizen en meubels. Herkennen uw kinderen de gelijkenis met hun eigen speelgoed?

#6 Bernkastel-Kues

Bernkastel-Kues

Een schilderachtige oude stad en bekroonde wijnen van de beroemde wijngaarden, dat is Bernkastel-Kues. Tijdens een bezoek aan deze stad moet u zeker een wandeling maken naar een van de vele wijngaarden. Tip: ervaar een wijnproeverij om de specialiteit Moezelriesling te ontdekken.

Overnachten in de Moezel

Zoals u al begrijpt is de Moezel niet een gebied waar u in één dag doorheen rijdt. Het is een ware vakantiebestemming voor zowel de zomer als het voor- en najaar (de winter is toch wat koud). Daarom adviseren wij u om voor de hele ervaring van de Moezelstreek een huisje op een vakantiepark te boeken. Er zijn meerdere vakantieparken in de Moezel aanwezig waarbij u midden in de natuur overnacht.

Bekijk alle vakantieparken in de Moezel

Rest ons nog om u een fijne vakantie te wensen, want na al dit moois gaat u vast gelijk boeken 😉

 

Geef een reactie