Waarom je in Duitsland pylonen niet mag opruimen of rechtop zetten

Ogenschijnlijk verloren rood-witte pylonen zoals op deze foto mogen niet worden aangeraakt in Duitsland.

Ogenschijnlijk verloren rood-witte pylonen zoals op deze foto mogen niet worden aangeraakt in Duitsland. © Brandweer Wesertal

Vakantiegangers die in Duitsland geneigd zijn om ogenschijnlijk verloren verkeerspylonen op te ruimen, kunnen dit beter achterwege laten. Ze zijn daar expres neergelegd door hulpdiensten.

Daarvoor waarschuwen verschillende Duitse brandweerkorpsen op social media. ‘Wanneer je een gevallen verkeerskegel ziet bij een splitsing of op een kruispunt in het bos of op landweggetjes, laat deze dan daar liggen’, zo schrijft de brandweer van Königs Wusterhausen op Facebook. Daarbij wordt een foto getoond van een omgevallen verkeerskegel. ‘Ook overeind zetten is uit den boze’, aldus het brandweerkorps.

Wegwijzer voor hulpdiensten

De signaalkegel dient namelijk als wegwijzer voor hulpdiensten. Op deze manier kunnen brandweerlieden of andere hulpverleners in het bos of in het veld de plaats van een eventuele noodsituatie sneller vinden. ‘Zeker in deze tijd, nu de velden en bossen extreem droog zijn, is snel ingrijpen van de hulpdiensten soms vereist’, aldus brandweerman Sebastian Gellrich, die de boodschap als eerste op internet plaatste.

‘In de loop der jaren geëvolueerd’

Het originele bericht is inmiddels al door honderdduizenden mensen gelezen. ,,We plaatsen ze met de punt in de rijrichting‘‘, vertelde Gellrich tegen de Märkische Allgemeine Zeitung. ,,Dan weten de achteropkomende hulpdiensten meteen waar ze heen moeten.”

Het systeem is in de loop der jaren geëvolueerd omdat het gewoon werkt. ,,Elk voertuig heeft zo’n kegel. Dat werkt vaak beter dan allerlei technische apparatuur”, aldus Gellrich.