In Duitsland zijn de regels voor het gebruik van winterbanden vanaf 1 januari 2018 aangescherpt. Kort gezegd komt het erop neer dat alleen winterbanden of all season banden met het Alpine-symbool (sneeuwvloksymbool) nog voldoen aan deze nieuwe regels. Maar hoe zit het nu precies? Wanneer zijn winterbanden in Duitsland noodzakelijk en aan welke eisen moeten ze voldoen?
Winterse omstandigheden
De Duitse wet spreekt niet over winterbanden, maar over banden met winterse eigenschappen. Behalve winterbanden, kunnen dit dus ook all season banden zijn. Het is verplicht om banden met winterse eigenschappen te gebruiken bij winterse omstandigheden. Winterse omstandigheden worden gedefinieerd als: ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Hieraan is geen vaste periode gekoppeld, dus ook buiten de traditionele wintermaanden om kan er sprake zijn van deze winterse omstandigheden. Omdat aanhangers en caravans niet zelfrijdend zijn maar enkel worden voortgetrokken, vallen zij buiten deze regelgeving. De trekauto zelf, maar bijvoorbeeld ook een camper, moet natuurlijk wel aan de nieuwe regelgeving voldoen.
Winterbanden in Duitsland per 1 januari 2018
Tot zo ver niets nieuws onder de Duitse zon, maar de definitie van een ‘band met winterse eigenschappen’ is per 1 januari 2018 aangepast. Om aan de nieuwe regelgeving te voldoen wordt een minimale profieldikte van 4 millimeter aanbevolen (1,6 millimeter is verplicht maar er wordt overwogen om dit, net zoals in Oostenrijk, aan te passen naar 4 millimeter) en moeten de winter- of all season banden voorzien zijn van onderstaand Alpine-symbool.
Banden met enkel een M + S-codering zijn tegenwoordig dus niet meer standaard voldoende. Fabrikanten mogen namelijk zelf bepalen of ze de letters M (modder) en S (sneeuw) op de banden zetten. Deze termen zeggen dus eigenlijk niks over de prestaties van de band in winters weer. Sterker nog; zelfs op zomerbanden kunnen deze symbolen voorkomen. Het Alpine-symbool geeft meer zekerheid. Om dit symbool te mogen gebruiken, moet de band namelijk voldoen aan bepaalde minimale eisen op het gebied van grip bij winterse omstandigheden (snow grip index).
Overgangsregeling
Zijn je recent aangeschafte banden nu ineens weggegooid geld? Nee, gelukkig niet. Tot 30 september 2024 geldt er een overgangsregeling en mogen de winter- of all season banden met enkel M + S-codering, mits geproduceerd voor 1 januari 2018, nog gebruikt worden. Je moet dan wel kunnen aantonen dat de banden ook daadwerkelijk voor deze datum geproduceerd en gekocht zijn.
De productiedatum van de band is te controleren door middel van de DOT-code die op de band staat. De vier cijfers van deze code staan voor de productiedatum. De cijfers 2416 betekenen bijvoorbeeld dat de band in de 24e week van 2016 geproduceerd is. Alle winterbanden of all season banden die geproduceerd worden na 1 januari 2018 moeten wél verplicht een Alpine-symbool hebben. Let bij het aankopen van nieuwe banden dan ook goed op de productiedatum en op de symbolen op de band.
Boete en aansprakelijkheid
Blijkt bij een controle dat je banden niet aan de nieuwe eisen voldoen, dan bedraagt de boete € 60. Hinder je hiermee ook nog eens het overige verkeer, dan wordt je boete verhoogd naar € 80. Bovendien kan betrokkenheid bij een verkeersongeval, ook buiten de eigen schuld, leiden tot medeaansprakelijkheid. Zorg er dus voor dat je banden aangepast zijn aan het weertype. Met de juiste all season banden zit je natuurlijk het hele jaar door goed!
Winteruitrusting
Om aan alle regels te voldoen moet je auto, bij winterse omstandigheden, ook voorzien zijn van een winterse uitrusting. De Duitse wet schrijft immers voor dat je auto uitgerust moet zijn naar de weersomstandigheden. Behalve de juiste banden moet je auto in de winter standaard voorzien zijn van voldoende ruitenwisservloeistof (met antivries) en goed functionerende ruitenwissers. Daarnaast kan het op sommige (berg)wegen verplicht zijn om sneeuwkettingen te gebruiken, dus zorg er voor dat ook deze in de auto liggen. Tot slot zijn natuurlijk ook de gevarendriehoek, veiligheidshesjes en een verbanddoos verplicht.
bron: Bram Kuhnen